Hrabal jubileumi konferencia

100 évvel ezelőtt, 1914. március 28-án született a 20. századi cseh irodalom egyik meghatározó személyisége, Bohumil Hrabal. Hrabal hatása a magyar irodalomban rendkívül meghatározó. Alapítványunk, az ELTE BTK Balti és Szláv Filológiai Intézetével és a budapesti Cseh Centrummal közösen tudományos konferenciát rendez a cseh író életművéről, hazai és külföldi szakemberek részvételével, 2014. május 6-án, az ELTE BTK-n.

Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány

A Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány a közép- és kelet-európai térség történelmi, művelődéstörténeti és társadalomtudományi kérdéseit kutató tudományos központ. Hiszen régiónk népeinek (csehek, szlovákok, lengyelek, szlovénok, horvátok stb:) és a kelet-európai régió ismerete sorskérdés a magyarság számára

Alapítványunk fő tevékenységei
  • Közép-Európa kutatás, a visegrádi térség és a Magyarországgal szomszédos más régiók kutatása, a Kárpát-medence interetnikus összefüggéseinek vizsgálata
  • Nemzetközi és hazai tudományos konferenciák és ismeretterjesztő, kulturális rendezvények szervezése, határokon átívelő tudományos, kulturális és képzési tevékenység összefogása és támogatása
  • A keleti (ortodox) térség kutatása
  • A kutatási eredményeink közreadása tudományos publikációk, könyvek és folyóirat kiadása, internetes publikációk, adattárak összeállítása
  • A közép-európai nyelvi ismeretek jelentőségének tudatosítása, Magyarország térségbeli kulturális, politikai és gazdasági szerepe szempontjából
  • A térség országainak bel- és külpolitikai folyamatainak elemzése

Ave Tyrnavia - kerekasztal beszélgetés

ESZTERGOM  NAGYSZOMBATBAN, NAGYSZOMBAT ESZTERGOMBAN

(Témák: Nagyszombat, a Magyar Királyság egyházi fővárosa, az egyetem nyomdája és az ország művelődése, a Magyar Sion és Új Folyama)

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Székely János, püspök, az EHF rektora, a MS felelős szerkesztője
Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója
Hološová, Alžbeta, Nagyszombati Egyetem Története Intézetének igazgatója
Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye magyar nemzetiségű híveinek püspöki vikáriusa
Kovács Eszter, az OSzK tudományos munkatársa, az Ave Tyrnavia társszerzője
Szelestei Nagy László, egyetemi tanár
Tóth László, a Nagyszombati Főegyházmegye hitoktatási és iskolai püspöki vikáriusa, Tallós plébánosa

Moderátor: Käfer István, c.egyetemi tanár

Helyszín: Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központ
2500 Esztergom, Szent István tér. 10.
Időpont: 2014. március 26. (szerda) 17. 30