Visegrádi kézikönyv: történelem, politika, társadalom

Írta: Super User on . Beküldve: Nem kategorizált írások

Mészáros Andor - Halász Iván - Illés Pál Attila
Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány, 2017. - 405 oldal

borito V4 2 1Kötetünk fő célja a visegrádi régió 1989 utáni társadalmi, gazdasági, politikai és közjogi fejlődésének rövid, áttekinthető bemutatása. Történelmi hagyományaikban és ennek köszönhetően közéleti mentalitásukban is egymásra leginkább hasonlító államokról van szó: a Cseh Köztársaságról, Lengyelországról, Magyarországról és Szlovákiáról. Ezek az államok, illetve elődjeik (ne felejtsük el, 1992 előtt még létezett Csehszlovákia) 1991-ben hozták létre a Visegrádi Csoportot, amely a posztkommunista térség egyik meghatározó együttműködési fóruma lett. A visegrádi együttműködés fő céljaként a Szovjetunió szorításából történő kiszakadás és az európai integráció elősegítését határozták meg. Minden probléma és időleges kisiklás (amilyen például az 1993 és 1998 közötti időszak is volt) ellenére a visegrádi összefogás mára Európa egyik legdinamikusabb együttműködésévé a Visegrád név pedig jól csengő márkanévvé vált. Most már ott tart a térség, hogy a visegrádi államok nem csak meg tudják osztani saját tranzíciós és integrációs tapasztalataikat a Nyugat-Balkán országaival vagy a posztszovjet térség egyes államaival, hanem az Európai Unióban is sikerrel érvényesítik közös érdekeiket.